Het Motivatie Magazijn - The Diet Project

Dag 299: Luisteren naar je lijf

Ssssssst stil even.  Welke stem praat er met je als je in de ochtend een bak koffie aan het zetten bent. Denk je er überhaubt nog over na of je wel trek hebt in koffie. Ik in ieder geval niet. Koffie hoort bij mijn ritueel. Woordnudist quote en mijn blog posten ( ook al zit daar dan wel een beetje de klad in ) en dan ga ik koffie zetten, pap maken en mijn yoghurt bereiden. Ik hou van rituelen, ze geven mijn onrustige aard wat broodnodige structuur. Dat is waarschijnlijk ook dat mijn gewoonte methode voor mij werkt.

Een gewoonte aanleren staat in principe lijnrecht tegenover luisteren naar je lijf. Toch is dit een manier die je kan helpen om langzaam maar zeker meer te leren luisteren naar je lijf.  Want ik kan natuurlijk schrijven:

Stap 1: Leer luisteren naar je lijf.

Hoe dan? Leren luisteren naar je lijf is één van de moeilijkste dingen die er volgens mij zijn. Ten eerste omdat we dat nooit geleerd hebben en ten tweede omdat we zo in ons hoofd bezig zijn dat ons lijf er een beetje bijhangt. Met alle gevolgen van dien. Daarbij dacht ik zelf altijd dat ” voelen ” altijd iets groots was en ik daarom standaard zei ” ik voel niet zoveel ” . Wat nu ik er al jaren intensief mee bezig ben logisch is, want de sensaties in ons lijf zijn subtiel en klein.

Goed opletten dus!

 • Voel jij wanneer je vol zit?
 • Voel jij waar je écht trek in heb?
 • Weet jij het verschil tussen honger en trek?
 • Proef jij echt wat je eet?
 • Kan jij na het eten van een maaltijd voelen of dit een maaltijd was die goed voor je lijf was?
 • Kies jij voor jezelf waar jij trek in hebt?

Stel je nou voor dat je op al deze vragen Ja zou kunnen zeggen. Wat zou dat je opleveren?

 • Dat je stopt met eten en niet overeet.
 • Dat je lekker eet omdat je luistert waar je trek in hebt.
 • Heb je de mogelijkheid om nog even te wachten met eten.
 • Geniet je meer van wat je eet.
 • Zal je meer en meer voedsel kiezen wat voedzaam en gezond is.
 • Voel je je krachtig en in controle.

En uiteindelijk gaat dit je brengen naar een blij lijf en een ontspannen mindset! 

Zo, ik schrik er zelf van nu ik dit zou opschrijf. Luisteren naar je lijf levert je dus enorm veel op.

En als je dit dus ook wilt leren, dan kan je dit doen door middel van de volgende gewoonte aan te leren.

” Ik eet bewust en neem de tijd voor en na de maaltijd om te luisteren naar mijn lijf “.  En als je als vraag hebt: ” hoe lang moet ik deze gewoonte dan aanleren ” ?

Dan is mijn antwoord: “totdat je op alle bovenstaande vragen een volmondig ja kunt zeggen “.

Xjo Durf jij te gaan voelen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.