Het Motivatie Magazijn - The Diet Project

Dag 245: Aandacht en liefde

Gisteren schreef ik dat de belangrijkste ingrediënten van The Diet Project aandacht en liefde zijn. En dan zou je natuurlijk kunnen denken, tja van aandacht en liefde is nog nooit iemand afgevallen.
Wat bedoel ik er eigenlijk mee en hoe doe je dat, afvallen door aandacht en liefde. Laat ik voor vandaag alleen even het aandachtsstuk beschrijven.
We zijn gewend in een ” normaal ” dieet om aandacht te geven aan: eten en bewegen ( niet onbelangrijk trouwens) 

  • aandacht aan ander eten
  • aandacht aan wat we niet mogen
  • aandacht aan moeten sporten
  • aandacht aan dat het lukt ( of niet)
  • aandacht aan “hoe lang nog “

Kortom aandacht voor het doel en het resultaat. Je behaalt je doel, maar je hebt waarschijnlijk geen innerlijke verandering gemaakt.

Ik richt me in mijn praktijk vooral op wie wil afvallen.

  • aandacht voor je reden om af te vallen, hoe gemotiveerd ben je?
  • aandacht voor hoe je je voelt en of dit in verbinding staat met eten.
  • aandacht voor waarom het je tot nu toe niet is gelukt om een blijvend resultaat te behalen.
  • aandacht voor wat je ontdekt en wat je hebt geleerd.
  • aandacht aan de verankering van alle verandering.

Kortom, aandacht voor het proces maar vooral jouw aandeel hierin. Je behaalt je doel (of je besluit dat het niet je doel was). Je maakt een innerlijke groei door, en maakt je eigen beweegredenen inzichtelijk. Naast dat je afvalt, krijg je kennis en inzicht in je patronen die op alle gebieden winst gaan opleveren. 

Hoe doe je dat?

Het verschil is bij een “dieet” dat je aan het einde van de dag bijvoorbeeld constateert: ” pfff weer niet gelukt om vandaag vol te houden”.

Bij jouw diet project geef je aandacht aan de jij in de constatering. Je ligt op de bank en je bedenkt “het is mij niet gelukt om het vol te houden”. En vervolgens kijk je niet oordelend maar observerend en met aandacht naar wat er eigenlijk gebeurd. In jou en door jou. 

Ik doe dat door middel van schrijven ( ook in mijn praktijk ). Ik heb er zelfs voor deze maand een gewoontedoel van gemaakt om dagelijks 10 minuten letterlijk even met mijn aandacht naar binnen te keren. Om te noteren welke gedachtes er langskomen om vervolgens heel bewust te kijken naar mijn patronen, blokkades en ook naar wat er goed gaat.

Maar omdat we gewent zijn om onszelf weg te cijferen achter de moetjes van de maatschappij valt bovenstaande opdracht ( dus jij) er vaak als eerste vanaf. Buh… naar binnen kijken. Mijn eigen aandeel erkennen… ik ga de afwasmachine wel even leeg halen.

Plan jij vandaag ook wat aandacht naar binnen in? Pak je pen en papier en schrijven maar. 

Xjo Ik voeg gelijk het woord bij de daad, mijn smartphone kan wel 10 minuten zonder mijn aandacht….
 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.