Het Motivatie Magazijn - The Diet Project

Dag 197: Moeiteloos

Het grootste, maar echt het grootste, het allergrootste inzicht van mijn project is: Als je iets wilt dan moet je je er voor inzetten. Niks wat de moeite waard is gaat moeiteloos.

Van de week keek ik naar een documentaire over zeeroeiers. Een wedstrijd over zee in een roeiboot. Ongeveer 55 dagen op zee, blaren, ziekte, verzwakking. Met maar 1 doel, meedoen en de eindstreep behalen. Hoe is het mogelijk dat een mens er toe in staat is, maar wat mij betreft waarom zou je het willen. Wat is in godsnaam het afzien waard.

De euforie aan de eindstreep was voelbaar!

En uiteindelijk kom je dan op het stukje intrinsieke motivatie, waar je nooit bij kunt komen, omdat het écht in de mens zit die dat doet. Dat wat mensen zonder benen bergen doet beklimmen. Dat wat sporters jarenlang laat trainen om een seconde sneller te zijn.

Dat is waar wij naar moeten zoeken. De innerlijke drijfveer, het sprankje, de droom die ons laat geloven dat wij die zee over kunnen roeien. Die berg kunnen beklimmen, van suiker af kunnen kicken, drank kunnen laten staan.

Dat wij onze tocht, onze Santiago de Compostella gewoon hier lopen, uitlopen en doorlopen. Met blaren, zware tassen, honger en trek. En toch geen koekje nemen om de pijn te verzachten. Doorstaan en doorgaan.

En ik voel de euforie van mezelf en van jullie als het lukt.  De eindstreep van dat wat je je hebt voorgenomen. Een leven veranderd, een mens gelukkiger.

De blaren mogen helen, het verhaal mag worden verteld:

“Er was eens een vrouw die nooit meer wilde diëten, en dat is haar gelukt”. Nu is ze blij met haar lijf, haar hart is gevuld met liefde voor zichzelf. En ze “lijnde” nog lang en gelukkig 😉

Xjo

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.