Het Motivatie Magazijn - The Diet Project

Dag 167: Volharden

Het behalen van doelen is een boeiend proces. Er zijn boeken vol over geschreven. Zoals het boek wat ik nu aan het lezen ben: De Creatiespiraal van Marinus Knoope. (Een aanrader trouwens). Het boek beschrijft het proces van droom naar realiteit. 

Als ik De Creatiespiraal over mijn dieetdoel ( nooit meer aan de lijn, een gezond BMI ) heen zet, dan zou dat er als volgt uit zien.

De korte versie

  1. Je hebt een wens: afvallen, of fit en slank, of wat dan ook. ( BMI 25 , blij lijf)
  2. Nu je die wens hebt dan kan je hem gaan verbeelden. ( ik weet hoe ik wil dat het voelt)
  3. Dan moet je erin gaan geloven dat het je kan gaan lukken. ( ik weet dat het me gaat lukken)
  4. Je vertelt je voornemen aan de buitenwereld. ( dat lijkt me duidelijk)
  5. Je gaat onderzoeken welke manier je je wens kunt vervullen. ( door mijn gewoontes aan te passen)
  6. Je maakt een plan. (schrijven- eten- bewegen)
  7. Je beslist dat je niet opgeeft voordat dit doel is behaald. ( mijn visionboard  2017 hangt in het zicht)
  8. Je gaat met je plan aan de slag. ( dagelijks aandacht en focus)
  9. En dan komt de fase waarin ik nu zit: Volharden. (zuchtttttt)

En ik citeer uit zijn boek bij stap 9. ” Kortom, je wordt geacht te volharden. Vallen en weer opstaan. Dit proces staat recht tegenover geloven. Volharden is de materiële tegenhanger van geloven, en geloven is de geestelijke variant van volharden. Geloven is ja zeggen tegen je eigen wensbeeld, terwijl volharden ja zeggen is tegen het werk waar je aan begonnen bent.  Je zou ook kunnen zeggen “volharden is de fase waarin je geloof op de proef wordt gesteld”.

De uitdaging begint duidelijk bij stap 7. Meestal maak je die beslissing niet duidelijk. Je gaat proberen, je gaat kijken of het lukt. enz. enz. Terwijl ik dit schrijf, terwijl ik aan volharden ben komt er een hele dikke zucht uit mij. Ik hoop vanwege de warmte, maar ik denk vanwege mijn weegmoment. De weegschaal die doet duidelijk een  wedstrijdje volharden met me. Wedden dat ik langer dan jij kan volhouden…schreeuwt hij tegen mij. En in mij is geen twijfel, wel een soort van vermoeidheid. Maar ik zal dit jaar 71 wegen!

Vallen en weer opstaan.

Ik voel mijn lijf slanker voelen, ik voel mijn kracht om iets niet te nemen toenemen. Maar voordat het écht een gewoonte is zal ik moeten volharden. Niet op “afzien” en “op dat mag ik nooit meer”,want vanavond ga ik gewoon een hapje en een drankje doen. Maar wel op de afspraken met mezelf.

Vallen en weer opstaan.

Xjo Ik vertrouw, geloof en volhard dat wij onze doelen gaan realiseren. Gewoon omdat we vaker opstaan dan vallen.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.